Onderhandelen over je salaris in de zorg

Kun je over je salaris onderhandelen als je een arbeidsvoorwaarden gesprek hebt? Dat is een vraag die we met enige regelmaat krijgen.

Hoe wordt het salaris berekend?

Een ervaren P&O-adviseur of een leidinggevende die de bedoeling van het loonsysteem goed geleerd heeft gekregen, neemt altijd de relevante ervaringsjaren als uitgangspunt. De werkzaamheden zijn ingedeeld in een FWG-schaal. Binnen die schaal heb je allemaal treden die relevante ervaringsjaren als uitgangspunt hebben. Een échte’ gaat écht tellen. Bijvoorbeeld één jaar en 4 maanden, 8 maanden relevante ervaring (etc) tot er uit de optelsom een eindgetal rolt. Daar zoek je dan de trede bij waarop je recht hebt op basis van dus échte ervaring!

De échte puristen nemen dus de werkervaring die niet relevant is, ook niet mee in deze berekening!

Arbeidsmarktkrapte in de zorg

Maar door de arbeidsmarktkrapte, zie je instellingen toch wel eens een tegemoetkoming doen. Sommige mensen proberen het ook. En soms lukt het. Realiseer je wél, dat als je hiermee wat ‘rommelt’ en mensen hoger uit gaat betalen dan ze op grond van hun werkervaring recht op hebben, dat het vroeg of laat binnen de instelling bekend raakt. En waarom een nieuwkomer wél en de zittende mensen niet beter honoreren?

Een top 5 opstellen

Daarom zoeken wij het steeds vaker in een soort top 5 van dingen die voor jou belangrijk zijn. Dat kan inderdaad salaris zijn. Maar denk óók eens aan je wens om op woensdag altijd vrij te zijn. Of niet meer dan één weekend in de maand te moeten werken. Of kijk naar scholing. Of meer werken om een keer langer verlof op te kunnen nemen. Onze ervaring leert dat als een organisatie je graag ziet komen, dat het loont om over het arbeidsvoorwaarden gesprek even na te denken.

 

Wat is jouw top 5? Wil je inderdaad het maximale salaris eruit slepen? Of vind je andere ‘voorwaarden’ zoals net genoemd, óók belangrijk?

De ervaring leert – en dat blijkt ook uit allerlei onderzoek – dat je gewend raakt aan een bepaald salaris. Maar de mogelijkheid om je te bekwamen (scholing), je toekomst inhoud geven, een vaste vrije dag of minder weekenden te moeten werken….dat blijft een bron van plezier!

TIP:

Begin er overigens niet te vroeg over. Zeker in de eerste gesprekken of zelfs je sollicitatiebrief, moet je niet teveel eisen stellen. Dan word je vaak niet uitgenodigd. Maar als je de gesprekken goed doorkomt en de organisatie wil je graag in dienst nemen, dan is het HET moment om je wensen kenbaar te maken. Organisaties voelen óók wel dat ze je iets moeten/mogen toegeven. Bij een arbeidsvoorwaarden gesprek is het moment aangebroken om het daarover te hebben.

Daarom veel plezier in het opstellen van een top 5 met wat voor jou belangrijk is!!

Samengevat;

Heb jij een sollicitatiegesprek of een arbeidsvoorwaarden gesprek staan?

  1. Bedenk een top 5 van arbeidsvoorwaarden die jij belangrijk vindt. Is salaris het allerbelangrijkste of kan dat op nummertje 2 of 3?
  2. Neem hier de tijd voor en denk er écht even over na!
  3. Laat tijdens het sollicitatiegesprek niet direct merken wat je per sé wil hebben aan arbeidsvoorwaarden. Tijdens het sollicitatiegesprek is jouw presentatie het belangrijkste. Waarom ben jij de ideale kandidaat voor de functie? Vertel het ze!
  4. Wanneer je voor arbeidsvoorwaardengesprek (vaak het tweede of derde gesprek) wordt uitgenodigd, kun je in dat gesprek jouw top 5 kenbaar maken en onderhandelen!
  5.  We wensen je daar veel plezier en vooral succes toe !!

Geschreven door Peter Dijkstra. Peter was een groot deel van zijn werkzame leven hoofd P&O én docent P&O verbonden aan een managementopleiding in de non-profitsector en sinds 2004 directeur/senior Consultant bij een werving & selectiebureau (Lekz)

Lees hier meer over doorgroeimogelijkheden in de zorg inclusief salarisschalen!

#salarisonderhandeling #salaris #salarisaanbod #onderhandelen #arbeidsvoorwaarden #top5 #zorg